brandman, firefighterArbetsmarknaden är inte som den var förr och står under ständig förändring. Idag har bemanningsföretagen växt sig starka som ett försök till att stadga upp en svajig arbetsmarknad samtidigt som det finns en spridd syn om hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut och hur det bör vara.

Hur var det egentligen att söka jobb förr i tiden och hur såg arbetsmarknaden ut då jämfört med idag? Idag har många svårt att få jobb, samtidigt står många platser tomma med få personer som söker jobben. Skillnaden i kompetenser hos både sökande, företag och rekryterare har förändrats stort.

En tydlig generationsskillnad

I Aftonbladets reportage ”de lata” kan man läsa om hur arbetsmarknaden och arbetssökande såg ut förr och hur många upplever att det är idag. Förr i tiden kunde människor utan utbildning som behövde ett arbete snabbt vända sig till verkstäder eller liknande branscher för att tjäna pengar. Många säger även att folk förr var tacksamma för en anställning, men att man inte är det på samma vis idag. Vad som egentligen stämmer eller inte i den frågan är svårt att veta, men det som är solklart är i alla fall att det är stora generationsskillnader i hur arbetsmarknaden ser ut och upplevs idag jämfört med förr. Idag finns det massor av jobb på arbetsmarknaden, men alla söker inte dessa jobb. Vissa jobb är det hög konkurrens om, och om andra är det ingen alls – där fylls inte ens platsen. Hur olika arbetsgivare tycker om frågan och hur de jobbsökande uttalar sig skiljer sig åt, vissa menar på att kompetensen inte finns och andra menar på att arbetsgivarna har dålig kompetens och att konkurrensen är stor. Oavsett så är det en spricka i arbetsmarknaden som behöver fixas, där de jobbsökande komma in på arbetsmarknaden och där arbetsgivarna behöver hitta rätt kompetens för att fylla tomma platser.

Bemanningsföretagen växer sig starkare

jobb, kontor, möte

Förr i tiden fanns det inte bemanningsföretag på samma sätt som det gör idag, och nu har de växt sig allt starkare. Bemanningsföretagen har en plats på arbetsmarknaden där de med specialiserad kompetens kring rekrytering både hjälper företag att hitta till rätt kompetens och hjälper jobbsökande att hitta rätt företag. För det är så man egentligen behöver se på det, det är en beroendesituation från två håll, vilket bemanningsföretagen också tjänar på. Statistik visar på att bemanningsföretag har fortsatt att öka sin omsättning under hela 2016, och att antalet bemanningsföretag blir allt fler, skriver Dagens Handel. Men det finns både seriösa och mindre seriösa aktörer. Så om man som jobbsökande eller arbetsgivare vill kontakta ett bemanningsföretag är det smartast att kontakta ett som är specialiserat inom vissa specifika yrkesområden, som exempelvis Andara Bemanning.

Jobbmöjligheter inom staten i framtiden

Just nu är det ganska ovisst för många som arbetar inom staten, eftersom visstidsanställningar där har ökat. I framtiden kommer detta förmodligen förändras, dessutom kommer det som det ser ut idag att finnas 142 00 nya jobb i staten till år 2020 för yrkesroller som civilingenjörer, tekniker, civilekonomer, jurister och IT-specialister med specialiserad kompetens, skriver tidningen Dagens Nyheter. Det bådar bra för framtidens arbetsmarknad.