Vad har Astrid Lindgren, Greta Garbo och Evert Taube gemensamt? De pryder numera våra sedlar. Och detta är bara en av de många förändringar som nu gror i den svenska ekonomin, någonting som är både spännande och intensivt att följa.

De nya sedlarna blev aktuella i oktober nästa år samma månad kommer det även nya 100- och 500-kronor sedlar. Och de nya sedlarna har snabbt tagit över Sverige. Efter bara en månad har drygt 1,3 miljarder kronor kommit ut från bankomater och in i folkets plånböcker. Men det är egentligen ingenting mot hur det har sett ut förr. Det är nämligen en stor skillnad på hur mycket vi använder kontanter nu mot förut. Bara sedan i juni har antalet sedlar och mynt minskat med fyra miljarder kronor.

Och att vi använder kontanter allt mindre är ju egentligen ingenting som förvånar. Vi blir en allt mer digital värld, allting kan nu göras med mobilen och datorn eller surfplattan. Vi läser digitalt, pratar digitalt, vi kan till och med handla digitalt. När det finns enklare lösningar än kontantlösningar, som att betala med mobilen, att betala räkningar med kreditkort (Läs mer på Billhop), är det självklart att den kontanta användningen snabbt minskar. Frågan är hur det kommer att se ut i framtiden? Kommer det ens finnas kontanter om 100 år?

Allt fler konsumtionslån

Vi lever i ett konsumtionssamhälle och i och med att det blir lättare att betala, och att ta lån, görpengar2 vi av med mer pengar och köper mer. Det är någonting som kan gynna landets ekonomi, men för många som inte har full koll på det ekonomiska kan det även bli väldigt problematiskt. I en artikel från SvD har man skrivit om hur konsumtionslån utan säkerhet ökar stort, och att det bara i år har ökat med 4,3 miljarder kronor. Anledningen till att man tar dessa lån är för att det är otroligt simpelt, och löser situationen som den är då. Problemet är att räntan ofta är väldigt hög, och om du inte betalar i tid kan du snabbt hamna hos Kronofogden varpå problemen direkt ökar. Kanske vore en köpfri dag någonting som vi borde införa, för att minnas värden som inte har med konsumtion? Detta tycker i alla fall mannen bakom denna debattartikel, och nog är den värd att fundera över.