I juni månad varje år tar omkring 100 000 gymnasieelever studenten varje år och om man inte planerar i tid kan prislappen för allt ståhej landa på tusentals kronor.

3296817-studenttagDet är viktigt att tänka realistiskt när det kommer till ekonomiska frågor. Det bästa man kan göra är att strukturera en budget där man ställer upp alla fasta utgifter tillsammans med sina inkomster och sedan jämför dessa. Överskottet som blir kvar efter denna jämförelse av fasta utgifter och inkomster är vad man sedan har att röra sig med ekonomiskt. Har man till exempel en student i familjen som ska firas är det inte alltid att pengarna räcker till och då är det tur att man alltid kan låna pengar hos Advisa. Ett annat bra tips inför studentfirandet är att hålla studentmottagningen gemensamt med en klasskamrat eller annan vän som även tar studenten och på så vis spara ner på kostnaderna. Sedan finns alltid kostnader som man inte kommer undan så lätt så som studentmössan eller att åka på flaket med klasskompisarna och då kan det vara skönt att veta att man alltid kan ta till exempel ett litet privatlån. Dock ska man alltid vara noga med att man vänder sig till rätt låneförmedlare så se till att vara påläst om företaget innan du tar ett lån!

Advisa

Lär dig spara effektivt!

Även om man har möjlighet att ta ett lån någon gång ibland är det viktigt att man också lär sig att spara och samtidigt lär sig att inte leva utanför sin ekonomi. En bra tumregel, enligt experterna, är att ens privata buffert eller sparkonto alltid ska innehålla omkring två månadslöner utifall att något händer som man inte räknat med. Hur mycket man sparar varje månad ska utgå från den egna budgeten och i Sverige är det vanligaste sparbeloppet 2000 kronor per person i månaden.