Det finns få saker som det cirkulerar så mycket fördomar om som snabblån. För det första blandas det ofta ihop med sms-lån, som är en annan sak. Lån utan säkerhet kan se olika ut. En mängd olika lånetyper hamnar i samma kategori och får utstå samma sorts kritik –trots helt olika låneupplägg.

Detta märks inte minst i media, i Expressen kan en läsa om hur en kvinnas sms-lån växte till det dubbla när hon väl kunde betala tillbaka det. Klart en sådan nyhet får folk att rygga tillbaka. Men medan vissa oseriösa aktörer har färgat en hel marknad finns det flera lånetjänster som inte handlar om att sätta folk i skuld eller ge räntekostnader upp över öronen. Det är helt enkelt skillnad på lån och lån. På bilden nedan kan en se hur stor skillnaden i ackumulerade kostnader kan vara på olika sorters snabba lån:

Källa: smslånonline.se

Källa: smslånonline.se

Ett lån som har kort löp tid och en hög effektiv ränta kan givetvis bli svårare för en låntagare att hantera eftersom denna typ av lån har högre risk. Lägger man däremot upp lånet på en längre löptid med annuitet blir det till ett slags skydd mot kostnader som kan uppkomma om låntagaren behöver mer tid. Sedan är det klart inte bra att ta flera olika lån samtidigt, för då blir det per automatik svårare att betala tillbaka. Läs mer om den specifika händelsen här i Sveriges Radio.

Produkter kan alltså se rätt så olika ut – trots att de läggs i samma kategori och bedöms efter samma mall. Därför är det också bra att göra egna eftersökningar, inte endast lita till medier eller vad folk runt om en säger om en viss sak.

Planera din ekonomi för årets olika månader

Sedan är ett snabbare lån inte alltid den bästa lösningen i alla lägen, även om de inte är så farliga som en kan tro. Efter jul och nyår är ekonomin ansträngd hos många konsumenter, något som det rapporteras om i Svenska Dagbladet. För att slippa ta ett lån och klara upp situationen kan det vara smart att planera för den fattiga månaden januari i god tid. Detta genom att göra budget och spara pengar inför oförutsedda kostnader.