Nu blir det dyrare att låna, skrev vi i ett inlägg tidigare i år. Det var i samband med amorteringskravet skulle träda i kraft som vi lyfte ämnet och vi skrev bland annat om hur de som till exempel planerat en renovering som de tänkt finansiera med tilläggslån nu måste tänka om. Detta eftersom ett extra lån på det redan befintliga bolånet lätt kunde övergå i att hela lånet ska amorteras ner – någonting som kan komma att kosta 4-5000 kronor i månaden. Har du råd med det?

Men detta är en av de mildare situationer som skulle kunna uppstå i och med amorteringskravet. Värre är det för familjen Binnquist, som innan amorteringskravet gick1456179-bostader igenom köpte sig en hustomt där de planerade att bygga huset från sina drömmar – men som nu inte lyckas få sin lägenhet såld och därmed inte kan göra varken det ena eller andra. Mannen i hemmet Niclas berättar om de tunga känslorna sedan komplikationerna på bostadsmarknaden fick bygget av deras drömhem att stanna av:

– Jag kan inte stanna och känna efter, för då blir det jobbigt. Men det känns betydligt bättre nu när vi tagit oss ur andrahandsboendet, säger Niclas Binnquist.

Det andrahandsboende som han pratar om är det tillfälliga hem som skulle vara deras medan huset byggdes. Att de blev av med det var tur i och med att de annars tvingats till en kostnad om tre hyror, nu har de enbart tomtkostnaden och bostadsrätten som de inte får såld att betala av.

Amorteringskravet – bra eller dåligt?

Många svenskar är positiva till amorteringskravet och det är självklart att någonting behövde göras för att marknaden inte skulle rusa iväg helt och hållet. Däremot är det problematiskt när bostadsmarknaden stannar av eftersom det är många som bli låsta i sin situation – där de varken kan bo kvar eller flytta.