Det finns många typer av olika lån, nu har ännu ett nytt kommit till liv med start nästa år. Det är körkortslånet som finansieras av CSN.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om skillnaden mellan lån och lån. Det kan nämligen variera en hel del, både i lånevillkor och i typ av lån. Bland annat finns det massvis av fördomar mot särskilda lånetyper, däribland snabblån. Ett sådant lån har ingen säkerhet, som till exempel ett bostadslån, däremot kan det ha ett flertal olika upplägg som gör att ett en typ av snabblån inte ser ut som ett annat. Att lägga upp ett lån med längre löptid med annuitet så blir det till ett skydd mot kostnader som kommer om återbetalningstiden måste förlängas.

 

Lån till körkort blir verklighet

däck sommar fälgEn annan typ av lån som man nu kan ta är CSN-lån till körkortet. Från och med den första juli nästa år är det fritt fram att den som är arbetslös kan ta körkort med hjälp av just ett lån från den Centrala Studiestödsnämnden. Detta är något som Vänsterpartiet länge har propagerat och kämpat för och nu har alltså de fått igenom sitt krav. Till en början är det unga arbetslösa mellan 18 och 24 år som kommer omfattas, de ska heller inte ha avslutad gymnasieutbildning. Även långtidsarbetslösa från och med 25 år kommer inkluderas i de som har rätt att ta ett körkortslån. Senare planerar man från regeringshåll att låta fler grupper ingå. Det har vidare avsatts över 600 miljoner kronor för bara de första tre åren.

 

Det finns i dagsläget runt 4 000 jobb, lite drygt, som kräver att den arbetssökande har körkort för att få jobbet. Det kan vara svårt för många att ha råd till just detta, inte minst om man är arbetslös eller flytt till Sverige och lämnat allt bakom sig. Det tar olika länge för elever på körskolor att ta sitt körkort, vissa kör mycket hemma och behöver endast 4-5 lektioner. Andra behöver upp till 150 lektioner innan de tar sig till körkortet, kanske har de ingen att köra med på hemmaplan. Men för att få det förmånliga CSN-lånet krävs det också att man fullföljer sin utbildning och planen är att det kommer finas kontroller för att se till så att den som tagit lån faktiskt tar sig ända fram till mål.