En stor militäroperation i Pargas utanför Åbo har skapat många frågetecken, både bland lokalbefolkningen och hos nyfikna journalister. Det handlar om ett tillslag i sydvästra finska skärgården, i ett litet samhälle som inte rymmer mer än 12 000 invånare. Ett hundratal poliser gjorde en razzia mot ett stort antal ryskägda fastigheter efter en stark misstanke om ekobrott.

Många experter inom juridiken menar att kunskapen om ekobrott är mycket låg, eftersom mycket av den ekobrottsliga verksamheten begås på internet eller med digitala hjälpmedel. Här är det både förundersökningarna, enskilda advokater och åklagare som brister i arbetet. För att öka advokaters kunskaper om ekobrott erbjuder byrån olssonlilja.se utbildning inom området. De har lång och gedigen erfarenhet som motsvarar de kunskapskrav domstolarna ställer på jurister i branschen.

Penningtvätt på flera miljoner euro

Det man har beslagtagit i den finska skärgårdsidyllen är bland annat hårddiskar, dokument och annat material. Det ser med andra ord tillsynes ut som en ekobrottsangelägenhet, eftersom penningtvätt och bokföringsbrott brukar ske med sådana hjälpmedel. Även om polisen själv säger att man inte hittat något som skulle tyda på annat än grov penningtvätt, har misstankarna börjat väckas.

Det som får en del att lyfta på ögonbrynen är det faktum att det är ryska bolag det rör sig om; de har både ansökt om utökat byggtillstånd och landningstillstånd för helikopter. Området man har köpt fastigheter på är mycket strategiskt belägna och intressanta för militära operationer, menar man. Fastigheterna, som är 17 stycken, ligger utspridda på en rad intressanta öar. Ryktena dementeras gång på gång av polisen, som menar att det bara rör sig om penningtvätt och inget mer. Läs mer om händelsen i DN.se.

Grovt skattebedrägeri

Två personer har häktats misstänkt för bland annat grovt skattebrott i Pargashärvan. Männen nekar till brott. Totalt har sju personer förhörts, men den man som verkar ha starkast kopplingar till företaget som står i epicentrum för misstankarna går ännu fri. Precis som större ekobrott brukar det följa en internationell härva med nätverk som visar sig vara mycket stora. Företaget som står misstänkt för brotten heter Airiston Helmi och har troligtvis finansierats av skatteparadis.

Huruvida det här rör sig om någon större militär komplott eller inte är svårt att avgöra även om polisen själva dementerar att det skulle röra sig om något annat.

Något spännande i sammanhanget är att mannen som köpte en av gårdarna hade fått smaka en bit bröd av paret som sålde. Han hade fattat starkt tycke för limpan. Ät du, Brutus, sade mannen innan han gick. 

Om man är intresserad av att följa utvecklingen kan man läsa i de Svenska Yle som rapporterar på svenska, även om skandalerna kring härvan är en stor nyhet även i svenska medier. Nu återstår att se om det leder till åtal, eftersom många experter inom ekobrott menar att det är svårt att döma någon för ekobrott. Ofta är kunskapen vid insamlingstillfällena för små, och bevismaterialen går snabbt förlorade. Speciellt när det gäller större härvor med internationella kopplingar och band.