Varje år säljs ett enormt antal tomter som är menade att bygga hus på. En del säljs dyrt medan andra går för en billigare peng. Både vid försäljning och köp av en tomt kan man behöva ta hjälp av experter.

1845363-orebro-nya-bostader-2

Nu säljer Hofors kommun tomter för hundra kronor styck, skriver gd.se. Redan för tio år sedan togs det beslut om att ett flertal byggbara tomter skulle säljas för 50 000 kronor i kommunen. Det rörde sig om 14 tomter på bra adresser och tanken var att det bra priset skulle locka folk till att bygga bostäder. Ännu finns dock mindre tomter, mellan husbyggena, kvar att sälja. Dessa tomter har kommunen ingen användning för och det är därför man vill sälja dem för hundra kronor.

Stycka tomten

Så här billigt är det dock ytterst få tomter som säljs, och står man själv som säljare så är det inte speciellt fördelaktigt att bara få hundra kronor för tomten. För att få det allra högsta priset för en tomt, kan en idé vara att stycka den och sälja den i flera bitar. Om man inte har någon kunskap om hur en tomtstyckning ska gå till kan man stycka av tomten med hjälp av bocenterbyggtjanst.se eller ett liknande företag som specialiserar sig på detta. Det är nämligen inte helt lätt med allt pappersarbete och alla regler vad gäller en tomtstyckning och det är inte ovanligt att kommunen inte tillåtet det, som i den här artikeln.

Ta hjälp vid köp

När det gäller att köpa en tomt, är det även här bra att ta hjälp av experter på området. Detta gäller speciellt när man köper en tomt av en privatperson eftersom mycket av ansvaret då hamnar på köparen.

”Enklaste sättet att skaffa sig en tomt är att köpa av en exploatör eller kommun. Väljer man i stället att köpa mark av en privatperson ligger mycket större ansvar på köparen.” Läs mer.