Gått i tankar om att ta ett lån för att renovera hemmet? Då kan det vara hög tid att kontakta din bankman, för efter den 1 juni kommer amorteringskravet träda i kraft och då åläggs även denna typ av lån om krav på amortering – och ska återbetalas inom loppet av 10 år.
Turerna omkring amorteringskravet har både varit många och utdragna, men nu har man tillslut kommit fram till ett beslut. Amorteringskravet kommer träda i kraft i år den 1 juni. Men något att lägga på minnet är att detta amorteringskrav inte bara påverkar bolån, utan har även inverkan på tilläggslån och det gör att ett lån för renovering kan bli dyrt. Det skriver bland annat Dagens Nyheter som enligt sina uträkningar menar att om man redan har ett lån om 4 miljoner på ett hem värderat till 5 miljoner kan ett tilläggslån om 200 000 kronor bli en månadskostnad om 6 000 till 7 000 kronor och sådana kostnader är det inte många som kanske har råd med. En tanke kan därför vara att låna pengar snabbt med ett snabblån hos FlexLimit eller helt enkelt försöka ta sina renoveringslån innan kravet kickar in. Vad privatekonomen Ingela Gabrielsson tipsar om i Expressen och även betonar är därför att man alltid ska utgå ifrån sin egen ekonomiska situation oavsett vilken orts lån man tar. Viktigast är att man ska ha råd att betala tillbaka sitt lån och ha råd med eventuella räntor och amorteringar om så krävs – och sitt ner i båten. Spring inte iväg och ta ett lån nu bara för att undvika amorteringskraven, lån belastar ekonomin oavsett låntyp och därför gäller det att planera sina lån noga och väl för att inte ta förhastade beslut.
Inte helt och hållet klart
Något som man också ska bära med sig är att alla turer om amorteringskravet inte verkar helt och hållet avslutade, trots att kravet införs nu 1 juni. Bland annat skriver Sveriges Radio om hur Finansinspektionen nu backar från delar av sitt ursprungliga förslag amorteringskravets utseende. Något man till exempel omvärderar är just gällande tilläggslån till exempelvis renoveringar. Vad man nu säger är att dessa ska amorteras på 10 år då man insett att den ursprungliga lösningen var på tok för kort – om fler ändringar införs återstår ännu att se.