I Sverige väljer varje år ett antal människor att göra värnplikt för att på lång sikt kunna vara med och försvara vårt land. När man ger sig an denna utmaning kan det vara lätt att glömma bort att sköta saker som till exempel ekonomi på ett bra sätt. Här kommer därför ett antal bra tips på hur du kan spara pengar under värnplikten.

Ett sätt att ta vara på de pengar man har är att hela tiden visa för sig själv vad man lägger pengarna på och om de verkligen går till det man hade tänkt sig. Att redovisa sin ekonomi och i slutet av varje månad summera inkomster och utgifter kommer att hjälpa dig att prioritera rätt och lägga pengarna på rätt saker. Ha kontroll över din ekonomi helt enkelt. Att inte ha koll på sin ekonomi däremot kan snabbt leda till hål i plånboken som man inte rikigt vet var de kommer ifrån.

Undvik små utgifter

Ofta är det de små onödiga utgifterna som gör att unga runt om i landet får mindre pengar över varje månad än de hade tänkt sig. En kaffe här och någon proteinbar där blir snabbt hundralappar som blir tusenlappar. Undvik dessa utgifter. Det finns så mycket bättre saker att lägga pengarna på som kommer att ge mer. Även här kan det vara smart att redovisa hur mycket av ens pengar som faktiskt går till dessa småutgifter varje månad. För många skulle nog det faktisk vara chockerande att inse hur mycket pengar som går till det de tänkte knappt kostade något alls.

Bo hemma

När du gör värnplikten finns ingen anledning att ha egen lägenhet. Den mesta delen av tiden kommer du att tillbringa i tjänst och på dina korta permissioner är det skönt att ha närhet till familjen. Att bo hemma är därför något jag varmt kan rekommendera. Det blir både billigare och lättare för dina föräldrar som troligen inte får träffa dig så ofta annars när du gör värnplikt.

Med hjälp av dessa tips tror jag att du kan spara både en och annan krona under din värnplikt.