Att civilplikt kan innebära olika saker för olika människor, ja det kan vi nog redan nu konstatera. Det är ett begrepp som vissa tar på stort allvar, medan andra inte riktigt orkar bry sig. Och vart man ska dra gränsen det är svårt. Hur mycket bör man anpassa sig efter vårt lands regler och lagar. Hur mycket måste man acceptera, och när vågar man kräva en förändring?

En fråga som blivit väldigt omdiskuterad är självklar huruvida vi ska ha kvar vårt anrika systembolag eller inte. Många verkar vara emot Systembolaget och dess monopol, men faktum är att det finns många som värnar om det också. En hel del menar att alkoholkonsumtionen kommer att höga om vi tar bort monopolet, ett argument som jag personligen inte anser håller i längden.  Alkoholkonsumtionen styrs inte av Systembolagets monopol, utan snarare av personliga och samhälleliga faktorer.

Men som tur är så har vi idag internet, och internet bidrar även med en hel del e-handel. Varje dag så dyker startas en ny webshop, och framförallt butiker som väljer att sälja alkohol och sprit på nätet. Ett förvånansvärt smidigt och bra sätt att handla sin alkohol på. En bra och trygg sida är Bodega Shop, vars butik erbjuder ett brett sortiment och de har sitt säte i Spanien. Detta innebär med andra ord att priserna är lägre än på Systembolaget, och vem vill inte slippa all den onödiga alkoholskatt vi i Sverige tvingas betala?

Diskussionen huruvida Systembolaget ska behållas eller ej kommer troligtvis att fortsätta en lång tid framöver. Men en sak kan vi i alla fall konstatera. Fler och fler kommer att börja handla sin alkohol på nätet, och frågan är väl då hur det kommer att gå för Systembolagets ekonomiska vinning?