Det finns olika nivåer av civilkurage och civilplikt, när det handlar om att ingripa så finns det olika situationer som gör det extra känsligt att ingripa. Men det finns också självklara fall såsom grannsamverkan. Där handlar det om grannar som går ihop för att motverka inbrott och liknande i sitt område. Skylten som sitter uppe i flera områden betyder att det görs extra insatser för att hålla utkik åt sina grannar när de är bortresta men också att man här i allmänhet är försiktiga.

skylt för grannsamverkan

Att grannar går ihop om brott är alltid till boendes fördel, anledningen är att brott minskar avsevärt och just ert område klarar sig bättre om det faktiskt sker ett brott. En skylt som symboliserar just grannsamverkan kan ibland vara tillräckligt för att skrämma bort inbrottstjuvar.

– Där skyltar om grannsamverkan sitter uppe har antalet villainbrott minskat med 27 procent jämfört med områden där grannsamverkan saknas visar undersökningar, säger Birgitta Persson och tillägger:

– Sen 2011 har antalet villainbrott i länet halverats, bland annat tack vare Grannsamverkan.(Läs mer om grannsamverkan)

Försäkra er ytterligare

Men om en vill vara riktigt säker på att det inte kommer att bli inbrott så bör man investera i ett inbrottslarm, ett fönsterbyte samt säkerhetsdörrar. Är ni ändå ute efter att byta fönster för att få ett mer klimatsmart hem så bör ni göra ett Fönstermans fönsterbyte, på så vis får ni PWC-fönster till bra pris, samtidigt som ni försäkrar er om att ert hus är säkrare. Fundera över att sätta extra lås på ytterdörr och altan då det oftast är via altandörren som tjuvarna tar sig in. Om ni inte har en grannsamverkan i ert län så bör det startas direkt då det inte bara sänker inbrottsstatistiken utan också är lättare att få kontakt med området och samverka mot andra projekt som kan vara nödvändiga.