Hur många i dagens samhälle tar egentligen begrepp som pengar och lån på allvar? Senast i går när jag låg i horisontellt läge framför tv:n så visades  ett program som kallades för lyxfällan. Detta nästan absurda program handlade om människor som av någon anledning satt sig själv i en ekonomisk kris. Det var uppenbart att de inte kunde hantera sin egen ekonomi och de hade skulder upp över öronen.

En hel del hade redan fått kronofogden på sig för länge sedan.  Ett självklart tragiskt och fruktansvärt öde för dessa människor, men frågan jag ställer mig är hur man hamnar i en sådan här situation? Att betala sina räkningar är ju ett lika stort måste som att besöka toaletten. Om man undviker det så kommer onekligen en olycka hända. Och att inte betala sina räkningar leder utan tvekan till  olycka. Det fick man framförallt bekräftat i tv-programmet.

Jag som trodde att alla svenskar ansåg att det var vår plikt som medborgare att ta hand om vår ekonomi och våra skulder.  Det borde i alla fall vara det, men tydligen så är det många som av någon anledning inte kan hantera sin egen ekonomi. Vissa människor verkar helt enkelt inte vara benägna till att vara ekonomisk och rimlig i sitt tänkande.

Men frågan är vems skyldighet det är att se till att folk sköter sig? Är det en allmän plikt där varje medmänniska kanske borde lägga sig i så fort det börjar knaka i fogarna? Oavsett vad, så borde alla se över sin eknomi med samma pliktkänsla som vi ser över varandras hälsa.