”Det offentliga rummet tillhör oss alla” skriver falcostreetfurniture.se på deras sajt. Och visst är det så. Detta är ett företag som tar fram snygga och bra utemöbler för att vi medmänniskor ska få en bättre och tryggare känsla när vi vandrar omkring på gator och torg. Och visst vill vi väl det? Ibland är det enkelt att vi tar saker och ting för givet – och det kan stå oss dyrt! För, blunda och tänk dig en miljö i en storstad där dess parker varken har parkbänkar, soppkorgar, statyer och andra konstverk; där människor slänger skräpet direkt ner på marken för att det inte är deras problem och där människorna inte tänker på någon annan än dem själva. Det är en bild som de flesta inte vill bli till en sanning. Och för att den bilden ska stanna som en tråkig bild i våra huvuden så handlar det om att alla, var och en av oss, måste dra vårt medborgerliga strå till stacken.

Är större papperskorgar lösningen?

Dn.se går det att läsa att nu ska Stockholm Stad införa större papperskorgar med inbyggt askfat för att förhoppningsvis göra Stockholm lite renare. De korgar som finns nu med 30 liter räcker inte och nu satsar man därför på 180-literskorgar. Men, kommer vi klara det? Vidare går det att läsa att 65% av allt skräp är från fimpar. Och när det kommer till fimpar så handlar det om att alla rökare måste få in ett annat beteendemönster där de tar som vara att slänga sina fimpar korrekt. För varför skulle det vara okej att slänga dem på marken? Det både skräpar ner och är farliga för djur som kan äta upp dem. Och alla vet att fimpar inte är det godaste att få i sig.

Vad du kan göra

  • Börja med att tänka att alla dina handlingar ska även alla andra göra, så om du slänger skräp ska även alla andra göra det. Då kommer du garanterat att bli noggrannare.
  • Säg ät folk som skräpar ner. Ja, du har all rätt att göra det!
  • Kontakta ansvarig om en papperskorg eller återvinningsstation är full så den kan bytas.
  • Se till att vandra runt mycket så du känner större gemenskap med din stad. Då blir det svårare att skräpa ner.