Länge har vi Svenskar ställt oss skeptiska till att göra militären och ha allmän värnplikt, och det är bara några år sedan den allmänna värnplikten avskaffades (2010).  Men nu verkar det som att vinden har vänt och allt fler anser nu att vi behöver förstärka vår militär. Det står det i alla fall i en artikel från Aftonbladet, som har undersökt saken. I artikeln kan vi läsa att drygt sex stycken av tio tillfrågade var positiva till att ta tillbaka den allmänna värnplikten – alltså se till att samtliga ska göra lumpen och med det kan ställa upp ifall det blir krig (eller någonting annat som kräver militär).

När man gör lumpen får man lära sig att hantera militär utrustning, testa sina fysiska gränser och känna på hur det skulle vara att medverka i krig. Och antagligen är det kriget i Syrien, kriget mot terrorn, Rysslands framgång i Ukraina och även den svenska främlingsfientlighetens framgång som gjort att folket har ändrat sig i frågan.

Fler länder i Europa rustar upp sitt försvar

Sverige är inte heller ensamma om att känna oroa för eventuella krig. Det är oroligt i hela Europa och allt fler förstärker sitt försvar för vad som kan komma. Exempelvis informerade man i en artikel här att Litauen nu har återinfört sin allmänna värnplikt. Enligt artikeln har de gjort detta för att de känner en stark oro över Rysslands militärövningar nära de Baltiska länderna. President Dalia Grybauskaite menar på att arméns bemanning måste utökas och att detta är rätt sätt att göra det på.

Hur det kommer att bli i Europa i framtiden är svårt att se, men som det ser ut nu kan det ju vara en god idé att säkra ens försvar. Förhoppningsvis kommer ingenting att ske, men det är ju som man säger – better safe then sorry. Mer om den allmänna värnplikten i Sverige kan du läsa här.

5741740-soldater-i-krig

Allmän värnplikt:

  • Infördes 1901
  • 2009 beslutades att värnplikten i Sverige skulle vila i fredstid
  • Sedan 2010 är värnplikt frivilligt
  • Sverige har inte varit i krig sedan 1800-talet