Det är svårt att avgöra var ens plikt går när det kommer till att handla julklappar. Om man har en familj som man ska fira jul med känns det ju rimligt att man köper julklappar till dem, ifall det finns skäl att tro att de kommer att köpa julklappar till en själv.

Men å andra sidan är det ju som bekant tanken som räknas, och om man då har köpt presenter mot sin egen vilja finns det ju så att säga ingen tanke som kan räknas. En god princip är att ge till de som kan antas ge till en själv. Om det inte går att veta kan man följa ledordet att ge julklappar till de man tycker om. Föräldrar, syskon och nära vänner exempelvis.

Sedan kan man ju också dividera länge kring vad man ska köpa i julklapp! Hur mycket ska det få kosta? Vad händer om två julklappsbytare lägger helt olika summor på sina gåvor? Och hur ska man hitta pengar till en klapp som kommer bli riktigt dyr? Ifall förvirringen är stor kan man faktiskt komma överens om vilket ungefärligt pris man vill ligga på, men det är en diskussion som gärna görs så kort och mild som möjligt. Ett förslag är också att alla som ska vara med på julfirandet köper en klapp som fungerar till vem som helst, och att alla lägger sig på ungefär samma prisnivå, och sedan slumpas julklapparna ut.

Hursomhelst, se till att inte vara för ogin så här i juletider och ha en riktigt god jul!