En av de saker många inte vet om att de måste göra något åt när det upptäcks är asbest. Eftersom det är så vanligt i våra svenska hus är det lätt att tro att det egentligen inte är så farligt, men man ska inte låta sig luras.

Asbest består av små tunna fibrer, de kan vara så små att man inte ser dem, och när man andas in dem sätter de sig i lungorna och kan orsaka många problem. Det har faktiskt till och med skett ett par dödsfall på grund av asbest, även om det har varit hos personer som arbetat med materialet under lång tid.

Ett av de vanliga felen många gör, och som ökar skaderiskerna avsevärt, är att försöka dammsuga upp fibrerna när man till exempel har bytt en plastmatta eller rivit ner eternitplattor, där asbests ofta använts i lim och fästmaterial. Problemet med det är att filtret i en vanlig dammsugare inte stoppar asbetsfibrerna, utan istället sprider dem ännu mer i luften. Om man alls gör något åt det själv ska man försiktigt torka med en våt trasa tills alla fibrer är borta. Men det enda rätta är att göra en riktig asbestsanering, utfört av ett proffs som har både utbildning i säkerhet kring materialet och maskiner som faktiskt klarar av att avlägsna fibrerna istället för att sprida dem ännu mer. Det kan verka onödigt när det handlar om små mängder, men man kommer ångra sig i efterhand om man blir sjuk på grund av slarv och oaktsamhet. Det finns verkligen en anledning till att man sedan 80-talet har totalförbjudit asbest i alla dess former.